Blog

Gdje kupiti i koju temu za WordPress i zašto ne

ThemeforestNiste web programer, ali Vam treba web stranica za blog, mali biznis ili hobi. Registrirali ste domen, zakupili hosting, a hosting provajder Vam je rekao da mogu da Vam instaliraju i WordPress. Čuli ste da je to dobro rješenje za svakoga, a i lako se održava.

Podrazumijevana tema Vam se, naravno, nije svidjela. Kao ni bilo koja druga besplatna. Kad ih instalirate, web stranica djeluje nekako obično… Zato ste doneli odluku da ipak uložite tih 50-ak dolara i kupite WordPress temu, kako bi Vaša web stranica izgledala kao da ju je dizajnirao profesionalac!

Top mjesta za kupovinu WordPress teme

Postoji mnogo mjesta sa velikim izborom različitih WordPress tema. Na WP stranici – https://wordpress.org/themes/commercial možete naći veliki izbor proizvođača premijum tema koji su pouzdani prema oceni razvojnog tima WordPress-a. Međutim, odatle ne možete pretraživati same teme.

Zato je tu veliki broj marketa za teme sa mogućnošću filtriranja tema prema različitim funkcionalnostima. Neki od najpoznatijih takvih mjesta su: ThemeForest, Elegant themes, Mojo, CSSIgniter … Samo kliknete i biranje može da počne!

Za koju temu se odlučiti?

Počinjete razgledati teme po različitim parametrima: blog, biznis, magazin, restoran, agencija za nekretnine, putovanja, fotografija, zdravstvene usluge, fitnes… I kao da ta ponuda nije dovoljna, kod svake teme javljaju se dodatne opcije: elegantan dizajn, optimizirana za SEO, 100% responzivna, kompatibilna sa WooCommerce-om, spremna za prevođenje, laka za korišćenje, instalacija na 1 klik, sa page builder-om, sa više widgeta…

Hmmmm… Zaista, za koju se odlučiti? Ova višenamjenska (multipurpose) djeluje kao super rješenje!

 

PET RAZLOGA ZAŠTO NE TREBATE KUPITI NIJEDNU TEMU KOJA VAM SE SVIDJELA

Prava istina je da ne trebate kupiti nijednu WordPress temu. Koju god da kupite, to nije garancija da će Vaša stranica izgledati baš onako kako ste zamislili, a posebno ne da će dati željene rezultate! Evo i (najmanje) pet razloga zašto:

WP tema je mnogo više od dizajna

Ono što se u prvom trenutku čini je da kupovinom WP teme birate dizajn: gde će se nalaziti i kako će izgledati meni, bočna traka, podnožje, dugmad – koje boje i oblika će biti… Međutim, ako otpakirate zip fajl koji ste kupili, vidjet ćete da tu ima mnogo fajlova i foldera sa još puno fajlova.

WordPress je softver otvorenog koda čiji se osnovni dio naziva „jezgro“ (eng. core). WP tema je nadogradnja, produžetak ovog centralnog dijela, i čini neodvojivi dio WordPress-a kao cjeline. Na jezgru stalno radi veliki broj programera, unapređuje ga da bi WP sustav bio ne samo efikasniji, već i bezbjedniji. Isto tako, i Vaša tema mora da ide ukorak sa tim razvojem. Iza nje mora postojati tim znalaca koji prate dešavanja i brzo prilagođavaju Vašu temu svim novinama u WP jezgru.

Tako da ste Vi u biti kupili jedan dio WordPress-a kao sustava za upravljanje web sadržajima i instaliranjem teme praktično pravite lanac. A i ovaj lanac, kao i svaki drugi, onoliko je jak koliko i njegova najslabija karika. Ukoliko Vaša tema nije i sama bezbjedno kodirana i usuglašena sa posljednjom verzijom jezgra, vešti hakeri mogu je lako iskoristiti za upad u Vašu web stranicu i nanošenje veće ili manje štete.

Dizajn teme nije dizajn Vaše web stranice

Čak i ako ste odabrali renomiranog proizvođača (dizajnera) teme i temu koja je maltene identična onome kako ste zamislili da Vaša stranica treba izgledati, ostaje veliko pitanje realizacije. Ako krenete sa zamjenom sadržaja iz primjera teme sopstvenim elementima, vrlo vjerovatno će se desiti da dizajn više ne izgleda isto…

Vaš logo ne izgleda onako oštro, ivice nisu jasne, a bijela pozadina naružuje fotografiju na kojoj se nalazi. Naziv Vaše kompanije je duži i jedan dio se ne vidi. Tekst o uslugama je prekratak i javlja se preveliki razmak do narednog segmenta stranice. Fotografija koju ste unijeli izgleda nekako sumorno i bljedunjavo, a i kraća je, pa tekst koji je trebao biti po sredini, sada je u dnu fotografije… Zbog svih tih „sitnica“, Vaša stranica ne izgleda nimalo atraktivno kao primjer web mjesta na osnovu kog ste izabrali temu.

Treba sve to malo dotjerati, što ne bi trebao biti neki problem. No, kad se obratite proizvođaču teme, saznajete da sa temom niste kupili i prilagođavanje teme – to je dodatan usluga koja se plaća! I to obično ne malo!

Web dizajn nije grafički dizajn

Ipak ste se odlučili da nađete nekog jeftinijeg dizajnera koji će Vam prilagoditi temu – ponuda proizvođača teme nije bila tako povoljna. Uostalom, susjedov mali bavi se programiranjem – on tako što ima u malom prstu!

Nažalost, prva stvar koju od njega saznajete je da Vaš logo nije u dobrom formatu, te da Vam je potreban grafički dizajner da je „vektorizira“. I fotografije treba dimenzionirati i retuširati, da bi boje izgledale isto onako „jarko“ kakve su u primjeru teme. A to ne rade programeri, nego grafički dizajneri. Ali, bez brige, odradit će njegov drugar za sitne pare. I tako poslije nekih mjesec dana, napokon dobivate web stranicu kakvu ste željeli!

Za prilagođavanje teme potreban je specijaliziran stručnjak za WordPress

Sve u početku djeluje bajno. A onda Vam jednog dana stiže obavještenje hosting provajdera na mejl: Vaša verzija WordPress-a je ažurirana! Odlično! Znate da sad treba ažurirati i temu, kao sastavni dio WP-a. To je bar lako – prijavljujete se u administratorski dio i klikćete na „Ažuriraj temu“. No, kad sad odete na svoju web stranicu, shvaćate da ona opet izgleda nesređeno, kao da je programer uopće i nije prilagodio!

Ako se budete raspitali po forumima vidjet ćete da za WP postoje specijalizirani web dizajneri koji znaju pravi (i jedini) način da se tema prilagodi, a da dizajn ostane isti i posle svakog ažuriranja.

Uspješnost web mjesta ne leži prvenstveno u dizajnu

Sad Vam je već svega dosta i nalazite web dizajnera i programera specijaliziranog za WordPress i prepuštate mu se u ruke! Kažete da želite da TRAJNO prilagodi Vašu web stranicu i da želite da se ona pojavljuje kao prvi rezultat Google pretrage kada se traži nabavka robe ili usluga koje nudite.

Ako ovog puta budete imali sreće, saznat ćete da pozicioniranje Vaše web stranice zavisi od mnogo faktora. Počev od hostinga/servera na kom se nalazi Vaša web prezentacija. Zatim od brzine učitavanja same stranice (ipak je fotografija koju Vam je drugar susjedovog malog sredio prevelika i čini Vaš sajt teškim i sporim). A onda su tu i mnoge druge tehnike optimizacije web stranice koje omogućavaju njeno dobro pozicioniranje i, u krajnjoj liniji, uspješnost – ono što Vam u stvari najviše i treba!

Nažalost, možda ćete tada saznati da ste izabrali potpuno pogrešnu temu za svoju web stranicu. Upravo zato što je višenamjenska, sve te ugrađene funkcionalnosti čine Vašu stranicu preglomaznom, zbog čega se sporo učitava i ne može da dospije ni na prvu stranicu Google pretrage, a kamoli na neko od prvih mjesta!

Izbor WP teme treba prepustiti web dizajneru specijaliziranom za WP i SEO

Iako Vam se u početku može činiti da ćete jeftinije proći ako sami uđete u cijeli posao izrade web stranice, na kraju Vas svi eventualno pogrešni izbori mogu dovesti u situaciju da ste budžet potrošili, a da to što ste dobili ne može biti iskorišteno za izradu web stranice koja bi davala rezultate.

Zbog toga bi ipak bilo najbolje da se izbor WP teme prepusti stručnom licu. Nekome ko će znati da nađe najoptimalnije rješenje za Vaše potrebe i da to i realizuje tako da Vaša stranica ne samo lijepo izgleda, već i da postiže upravo ono što ste njom planirali da ostvarite.

Pogledajte portfolio realizovanih radova!

Ukoliko ste zainteresirani pregledajte portfolio izdvojenih dosadašnjih radova